Jídlo a pití
Na Krétě se podává typická řecká kuchyně, která bývá v hotelích doprovázena i středoevropskou kuchyní, aby se vyhovělo co nejširší škále turistů. Vedle kuřecího a vepřového masa se hojně podává i hovězí, jehněčí a rybí. Právě jehněčí je na ostrově typickým masem, neboť se nemusí importovat ze zahraničí.
Doporučujeme: levné letenky
V restauracích je slušnost dát 10% dýško. Pokud už má dotyčná restaurace spropitné započítáno, záleží pouze na vás a vaší spokojenosti, chcete-li nechat ještě něco navíc. Malý poplatek očekávají i taxikáři, poslíčci a pokojské.
Restaurace na Krétě jsou rozděleny do několika druhů:
Taverna – velmi rozšířené, jídla jsou převážně připravena na grilu, objednávka předem
Psarotaverna – specializuje se na rybí speciality
Zacharoplasteion – cukrárna
Estiatorion – jídla jdou předem připravená a prodávají se už hotová
Magirion – jídelna určená zejména pro obědy
Typickými místními nápoji jsou raki (= pálenka z hroznového vína) a ouzo (= pálenka z anýzu). Hojně se prodávají na tržištích v menších i větších lahvích jako suvenýry. Za ochutnání stojí vedle místních vín speciální pryskyřicové víno retsina. Místní víno, které je širokodaleko známo svou kvalitou a chutí je Minos Palace.
Z piv jsou nejčastější značky Henniger a Amstel. Během návštěvy Kréty také bezpochyby musíte ochutnat místní řeckou kávu.
Pro Středoevropana je nutné věnovat zvláštní pozornost toaletám. Stejně jako celé Řecko i Krétu sužuje nedostatek vody, proto se tradičně toaletní papír nesplachuje do záchodu, ale hází se do nádoby vedle záchodové mísy, která je k tomu určená.
Pokud na dveřích chybí obrázek panáčka a panenky, je dobré zapamatovat si, že Androu jsou mužské záchody a Gynaikon ženské.